Wat wil ik met mijn leven? Ontdek het in 3 simpele stappen7 min read

0
859

In een wereld vol ruis, stress en afleiding is het lastig om een antwoord te vinden op de vraag: "Wat wil ik met mijn leven?" Zelf heb ik hier meer dan 27 jaar mee gezeten. Nooit wist ik wat ik wilde met mijn leven. Totdat ik een manier vond om het uit te vinden.

In de University of Excellence leert Jeanet je te ontdekken wat JIJ wil en waar JIJ voor staat in het leven.

Waarom Jij Niet Weet Wat Je Wilt

Verwachtingen en goed bedoelde adviezen van anderen. Ze werken je vaak tegen.

Je ouders of grootouders kunnen het beste met je voor hebben. Vaak weten ze nog beter wat goed is voor jou dan dat ze zelf echt gelukkig zijn. We kunnen het ze niet kwalijk nemen.

Je vrienden pushen je om iets te gaan doen waarover je zelf twijfelt of het wel iets voor jou is.

Docenten, je baas en collega's, andere familieleden, (sociale) media, de televisie. Vanuit elke hoek wordt er een beeld geschetst van wat jij zou moeten doen. Wat jij zou moeten zijn. Verwachtingen worden gewekt hoe jouw leven er uit zou moeten zien.

Als je probeert aan alle verwachtingen van buitenaf te voldoen. Dan ga je NOOIT uitvinden wat jij echt wilt. Tenzij je een leven wilt waarin je aan alle verwachtingen van buitenaf voldoet. Waarbij je jezelf laat wegcijferen.

Daarvoor zijn we niet hier. We zijn hier niet om andermans ideeën te leven. We zijn hier om het beste uit het leven te halen. Het maximale. Waarvan wij zelf vinden wat goed voor ons is.

Stap 1: BREAK

"Press Pause." - Ralph Smart

Voor diegenen die hem niet kennen. Ralph Smart heeft in één jaar meer bijgedragen aan mijn leven dan de vier jaar dat ik HBO studeerde. Lees zijn boek hier.

Door zijn methodes toe te passen heb ik veel over het leven geleerd. Relaties. Zelfvertrouwen. Succesvol zijn. Geduldig zijn. Communicatie. Dating. Voeding. Aantrekkingskracht. En wat ik  precies wil in het leven. Ook al ben ik het niet met alles eens wat hij verkondigd. Hij heeft een aantal zeer vernieuwende en enerverende ideeën.

Ralph Smart zegt: "Press pause."

Daarmee bedoelt hij figuurlijk dat je je leven even op pauze gaat zetten. Zet even een stap opzij. Ga even weg van alle ruis waar je dagelijks mee wordt geconfronteerd. Je ouders, partner, kinderen, vrienden, familie, collega's, kennissen, files, werk, afleiding etc. etc.

Stap 1 is om even uit je dagelijkse routine en alles waar je mee te maken krijgt te stappen.

Hoe dan?

Het hoeft niet een heel weekend te duren. Zelfs geen hele dag.

Een uurtje is al voldoende. Zolang je maar in beweging bent en even weg van alle afleiding om je heen. Laat je telefoon thuis.

Ik raad je aan om een stuk natuur op te zoeken. Dit is de beste manier om enerzijds naar jezelf te luisteren en anderzijds niet gestoord te worden. Maak een wandeltocht door het bos. Zoek het strand op. Beklim een berg.

Het klinkt misschien wat zweverig, maar laat me je vertellen. Het doet wonderen. Je merkt direct verschil als je even door niets om je heen wordt gestoord. Even een moment voor jouzelf ALLEEN. Doe dit een aantal keer per week en je merkt grandioos verschil. Ga een uurtje lopen, zonder iemand anders erbij. Het liefst zelfs zonder je huisdier.

Het doel hiervan is om weg te gaan van alle ruis en te beginnen met luisteren naar jezelf.

Op die manier krijg je antwoord op de prangende vraag "Wat wil ik met mijn leven". Je leert jezelf beter kennen. Je gaat het gesprek met jezelf aan. Zonder gestoord te worden door van alles om je heen.

Stap 2: Think & Write

"Mensen die 'realistisch' willen zijn, zijn pessimisten." - Tim Veninga

Naast Ralph Smart heeft ook Tim Veninga een fantastische bijdrage gehad in mijn leven. Daarover zo meer.

Nu we meer naar onszelf gaan luisteren; we gaan ons minimaal één en het liefst meerdere keren per week bewust afzonderen van ons dagelijks leven. Gaan we ook dat waar we naar verlangen op papier zetten.

Pak een notitieblok of open een leeg Word-document. Betitel hem: MIJN IDEALE LEVEN of IK OVER 5 JAAR of iets anders wat bij jou past.

Wat ga je precies opschrijven:

 • De meest (on)realistische verlangens die je maar ook hebt in jouw leven. Niet iemand anders' leven. JOUW leven.
 • Alles wat je wil hebben.
 • Wanneer je het wil hebben.
 • Wat je wil hebben gedaan.
 • Hoe je leven er uit ziet.
 • Het maakt niet uit. Alles mag. Hoe gek ook. Hoe realistisch ook. Hoe ONrealistisch ook. Alles wat in je opkomt. Schrijf het uit en sla het op.

MIJN LEVEN OVER 5 JAAR

 • ...
 • ...
 • ...

Het hoeft niet maar het mooiste is als je het nog specifieker kan uitschrijven als verhaal. Beschrijf per gebied van jouw leven wat je exact wil en hoe je het voor je ziet. Denk aan vragen als:

 • Hoe spendeer je je dagen?
 • Hoe zie je ideale leven eruit?
 • Welke dingen heb je gedaan?
 • Wat wil je voor elkaar hebben?
 • Wat zijn je diepste verlangens en hoe lang doe je hier over?
 • Met wie spendeer je je dagen?
 • Wat beteken je voor de wereld?
 • Hoe ziet je vriendin er uit?
 • Wat voor soort vrienden heb je?
 • Hoe ziet je huis eruit? Wat zit er allemaal bij in?

Hoe gedetailleerder, hoe beter. Al deze tips heb ik uit het kleine boekje It Works!.

Denk (Extreem) Lange Termijn

Hoe meer lange termijn je denkt, hoe succesvoller je wordt.

Als we kijken naar de meest succesvolle mensen op aarde. Zij kijken lange termijn. Hoe succesvoller, hoe verder ze kijken. De meeste mensen kijken niet verder dan een maand. Van maand tot maand. Van salarisstrook tot salarisstrook.

Managers kijken meestal naar het volgende kwartaal.

Hún managers kijken weer jaarlijks of nog meer.

Ikzelf heb een tijdlijn tot en met 10 jaar vanaf nu. Het is goed om ook zo'n tijdlijn te maken. Schrijf uit hoe je leven er over 1, 2, 3, 5 en zelfs 10 jaar uitziet.

Nu hoor ik je al zeggen "Maar het leven loopt zoals het loopt. Je weet nooit hoe het gaat. Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren."

Daar heb je gelijk in. Als we totaal geen controle hebben over wat er in ons leven gebeurt. Gelukkig hebben we wel wat invloed. Laten we de invloed die we hebben zo goed mogelijk benutten.

 • Maak doelen voor het lopende jaar. Wat wil je bereikt hebben? Waar wil je staan?
 • Wat wil je volgend jaar teweeg brengen?
 • Wat wil je in het jaar dáárop voor elkaar hebben?
 • Hoe ziet jouw (bijna) perfecte leven eruit over 5 jaar vanaf nu?

Stap 3: Play

"You can't hit a target when you don't know what to aim for." -> Als je niet weet waar je naar toe wil. Hoe kun je het dan bereiken? 

Een leven zonder plannen, doelen, dromen en vooruitzichten is een uitzichtloos leven. Mensen die geen doel meer in hun leven hebben worden depressief en neerslachtig. Ze weten niet waarom ze het nog doen.

Als je totaal geen idee hebt van wat je precies wil in het leven -of als je het wel weet maar er niet zeker van bent of je het wel gaat halen-, dan is er basically één manier om het voor elkaar te krijgen.

Doorpakken.

"Wat wil ik in het leven" is een vraag die je niet zomaar kan beantwoorden

Het kost tijd en moeite om dit echt uit te vinden. Waar het op neer komt is dat je niet genoeg naar jezelf hebt geluisterd en tegelijk te weinig hebt uitgeprobeerd.

Ga daarom je huis uit. NU en ga een stuk lopen. Kan me niet schelen of je iets anders moet doen of niet. Ga even weg. Zeg tegen je huisgenoten dat je even een blokje omgaat.

In de University of Excellence leert Jeanet je te ontdekken wat JIJ wil en waar JIJ voor staat in het leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul je reactie in!
Vul hier alsjeblieft je naam in.