Een Krachtig 3 Stappenplan Wanneer Alles Tegenzit8 min read

0
507

Wanneer alles tegenzit, lijkt niets te lukken. Het ene probleem lijkt zich op te volgen met het andere. Je baalt en voelt je machteloos, verslagen. In dit artikel hebben we het er niet over wanneer je die chick niet mee kreeg naar huis vanuit de club. Nee, in dit artikel wil ik een krachtig 3 stappenplan bespreken wanneer ALLES tegenzit. 

We hebben vaak de illusie dat iets "alleen mij overkomt" en dat "niets mee zit". Vergis je daar niet in. Ik heb ook wel eens een periode waarin alles tegenzit. Niets lijkt te lukken. Sterker nog, zo'n periode hebben we allemaal wel eens.

In de University of Excellence leert Jeanet hoe je excelleert in je leven; bouw je leven van niets naar iets fantastisch.

Wat doe JIJ als alles tegenzit?

Wanneer alles tegenzit zijn er basaal genomen twee dingen die je kan doen:

 1. Depressief worden, niets doen, verslagen raken en boos worden op de buitenwereld. "Het overkomt mij altijd". Of:
 2. De pijn die je ervaart gebruiken als brandende motivatie om actie te ondernemenDe verantwoordelijkheid nemen over de situatie en te doen wat je kan doen.

Je gaat ontdekken dat een krachtige man vooral kiest voor de tweede optie. Het is goed om te beseffen dat we een keuze hebben. In elke situatie waar we voor staan. We voelen ons allemaal wel eens k*t, it's a part of life.

Als je er voor kan kiezen om voor Optie Twee te gaan: actie ondernemen, zul je zien dat je je langzaam maar zeker uit de nare situatie gaat werken. Zelfs wanneer alles tegenzit.

"People complain about the situation they're in, instead of using that energy to head into the direction they want to be." - Ralph Smart

Niemand ervaart geen problemen

Voordat we het stappenplan voor wanneer alles tegenzit bespreken, wil ik benadrukken dat problemen doodnormaal zijn. Mensen vergeten nog wel eens dat iedereen problemen ervaart. Arme mensen ervaren problemen. Rijke mensen ervaren problemen. Jonge mensen, oude mensen, dik, dun, succesvolle mensen. Elk mens op deze aarde heeft ALTIJD te maken met bepaalde problemen.

Natuurlijk, het kan best zijn dat jouw problemen vele malen erger zijn dan de problemen van mij.

wanneer alles tegenzitMaar toch, ga eens bij jezelf na. Misschien zit je nu in de situatie dat alles tegenzit, anders was je waarschijnlijk niet bij dit artikel uitgekomen. Ga bij jezelf na: de problemen die jij ervaart, durf je dat tegen een Afrikaans kindje te vertellen? Een Afrikaans kindje wiens ouders zijn overleden aan aids. Het kindje, die zelf aids heeft. Elke dag moet knokken voor zijn leven en weet hij niet of hij morgen nog leeft. Hij, die elke dag 20 km moet lopen voor water. Vervuild water welteverstaan. Hij leeft op straat.

Durf jij dat kindje te vertellen met welke verschrikkelijke problemen jij zit of valt het vanuit dat oogpunt allemaal wel mee? Dat je vriendin je gedumpt heeft en dat je wat schulden hebt bij de Belastingdienst.

Ik wil hiermee niet zeggen dat de problemen die jou tegemoetkomen niets voorstellen. Toch wil ik dat je je goed beseft dat het altijd slechter kan en dat jij er in 99,97% van de gevallen er iets aan kan doen. Vandaar, dit stappenplan wanneer alles tegenzit.

Stap I - Maak je problemen concreet

Wanneer alles tegenzit is de eerste stap om glashelder te krijgen wát precies je problemen zijn. Open een Word bestand of pak een kladblok + pen. Geef het een symbolische titel waar je kracht van krijgt.

Bijvoorbeeld:

 • "Let's Nail This Mofo."
 • "Ik ga hem rocken."
 • "Niet Denken, Maar Doen."
 • "I Can, I Will and so I Did."

Vervolgens schrijf je stuk voor stuk je problemen op.

Om je een aantal voorbeelden te geven waar ik zelf mee heb gezeten:

 1. €8000,- schuld bij Belastingdienst.
 2. Huis uitgezet.
 3. Vriendin heeft me gedumpt.
 4. Ik ben altijd moe.
 5. Ik weet niet wat ik moet met mijn leven.
 6. Ik ben te dik.
 7. Mijn beste vriend heeft zelfmoord gepleegd.
 8. Ik heb geen vrienden.
 9. Ik ben te bang om chicks aan te spreken; "Ik zal wel nooit een vriendin krijgen."
 10. Ik heb geen werk en kan niet solliciteren.

Als alle bovenstaande 10 problemen zich tegelijkertijd voordoen in jouw leven, kun je gerust zeggen dat alles tegenzit. Tijd om er iets mee te doen in plaats van af te wachten. Afwachten is voor bitches. Toekijken alsof je geen keuze hebt, is voor bitches. We gaan niet meer bitchen, we gaan over tot gedrag van een krachtige man; een baas.

Stap II - Beschrijf wat je gewenste situatie is

Heel simpel. Beschrijf hoe jouw gewenste situatie eruit ziet. Hoe onwaarschijnlijk het ook moge lijken. Hoe onmogelijk het nu ook lijkt dat dat ooit gerealiseerd gaat worden; dat maakt even niet uit. Schrijf per probleem uit hoe je het graag wél ziet.

Voorbeelden op basis van bovenstaande lijst met 10 problemen:

 1. Volledig schuldvrij zijn en financieel onafhankelijk zijn.
 2. Een fantastisch huis hebben.
 3. Geen vaste relatie meer, alleen nog maar scharrels en one-night-stands.
 4. 's Ochtends en overdag vol energie zijn.
 5. Ik ben fulltime zelfstandig kunstenaar en kan daar volledig van rondkomen (of wat je passie dan ook is).
 6. Ik heb een volledig afgetraind lijf.
 7. Mijn beste vriend is er niet meer. Dit is verschrikkelijk. Toch heb ik het een plek kunnen geven. Ik mag hier geëmotioneerd over zijn.
 8. Ik heb 3 beste vrienden en daarnaast nog vele andere maten en kennissen.
 9. Of het nu dag of nacht is, ik kan chicks aanspreken en versieren.
 10. Ik heb werk als zelfstandig kunstenaar/dolfijnentrainer/full-time surfer/part-time pottenbakker of wat je passie ook mag zijn.

wanneer alles tegenzit We vergeten (helaas) nog wel eens hoeveel macht en kracht we zelf hebben. Door dit gebrek aan zelfvertrouwen voelen we ons vaak nutteloos, machteloos en alsof we nooit iets gaan bereiken. Dit zijn hele natuurlijke gedachten wanneer alles tegenzit.

Toch kunnen we véél meer dan we denken. Mijn advies: stop met denken en ga over op ACTIE. Ook al heb je géén idee wat je moet doen. Doe IETS.

Stap III - Wat kan jij NU, morgen en dit weekend doen

Nu we helder hebben wat je problemen exact zijn en wat jouw ideale gewenste situatie is, gaan we over op wat jij NU kan doen. Dat betekent, je leest dit artikel af en je maakt een plan met wat jij op dit moment kan doen aan jouw problemen.

Op basis van de bovenstaande lijst noem ik voorbeelden:

 1. Bellen met de Belastingdienst om te overleggen; eventueel een betalingsregeling treffen.
 2. Vrienden, familie, woningbouwverenigingen benaderen om onderdak te regelen.
 3. Ex verwijderen van Facebook, blokkeren op Whatsapp. Foto's van de telefoon af (bewaren of verwijderen; dat is jouw keuze) en het proces beginnen om haar achter me te laten en een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen.
 4. Een abonnement nemen bij de sportschool om te gaan sporten, zodat ik overall meer energie krijg.wanneer alles tegenzit
 5. Aanmelden bij de Kamer van Koophandel om mijn eigen onderneming in te schrijven.
 6. Me verdiepen in gezonde voeding. Alle chips, koekjes, frisdranken en pizza's ritueel verbranden of weggooien. Nu naar de sportschool gaan en dit 3 keer per week een uurtje doen.
 7. De tijd nemen om het overlijden te verwerken. De emoties toelaten. Symbolische brieven schrijven naar mijn overleden beste vriend. Er rustig voor gaan zitten.
 8. Me aanmelden bij een vereniging, sportclub, of de kroeg in gaan en random praatjes aangaan met mensen.
 9. Mijzelf aanmelden voor de online videocursus Sociale Superster waarin ik stap voor stap praktisch begeleid wordt om meiden waar dan ook, wanneer dan ook aan te spreken.
 10. WW aanvragen. Online op zoek bij vacaturebanken, uitzendbureau's voor passende functies. Mijn C.V. updaten en kijken hoe ik mijn eigen bedrijf kan oprichten.

Wanneer alles tegenzit is het dus vooral belangrijk om jezelf af te vragen:

 1. Wat kan ik NU doen?
 2. Wie kunnen mij helpen? Wie moet ik benaderen?
 3. Wat kan ik morgen doen?
 4. Wat kan ik volgende week doen?
 5. Wat heb ik over een half jaar gerealiseerd?
 6. Waar sta ik over een jaar?
 7. Hoe ziet mijn leven er over 3 jaar uit?
 8. Hoe onrealistisch het misschien ook lijkt, hoe ziet mijn meest ideale leven er over 5 jaar uit?

Ook al zullen vraag 5 tot en met 8 van tijd tot tijd kunnen wijzigen; het is van belang om naar zowel naar de korte als naar de lange termijn te kijken. Mensen willen vaak snel resultaat (instant-gratification). Alleen, resultaten die er écht toe doen zijn niet simpel gerealiseerd. Die kosten tijd, moeite, pijn en inzet.

Het is goed om een plan te hebben voor je leven. Als je niet weet waar je naar toe wilt, hoe ga je het dan ooit bereiken?

Geen idee wat je moet doen wanneer alles tegenzit?

Het lijkt soms allemaal zó tegen te zitten dat je echt geen idee hebt waar je moet beginnen. Je hebt geen idee wat je moet doen. Op die momenten is het vooral van belang om je niet te focussen op wat je niet kan doen, maar vooral op wat jij wel kan doen.

Wat kan je, systematisch, van dag tot dag doen om toch in actie te komen.

wanneer alles tegenzit Oké, je hebt geen vrienden, grote geldproblemen en je wordt volgende maand uit huis gezet. Ga IETS doen. Ook al is het iets wat er totaal niets mee te maken heeft, zoals 200 push-ups doen elke ochtend.

"Als het dan toch allemaal zo k*t gaat, dan doe ik dat in elk geval in een prachtig afgetraind lijf."

Je zult zien dat, als je op één gebied van je leven actie onderneemt, andere onderdelen van je leven ook kleur beginnen te krijgen. Van belang is het om een drive voor jezelf te creëren. Te stoppen met die hulpeloosheid, machteloosheid en neerslachtigheid. Gebruik de pijn om actie te ondernemen. Ga in beweging.

In het leven ga je ofwel vooruit, ofwel achteruit. Er is geen stilstaan. Stilstaan is doodgaan.

In de University of Excellence leert Jeanet hoe je excelleert in je leven; bouw je leven van niets naar iets fantastisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul je reactie in!
Vul hier alsjeblieft je naam in.