In 3 Simpele Stappen Meer Risico’s Nemen (risico’s durven nemen)7 min read

0
423

Hoe kan je het leven leiden wat je diep van binnen verlangt, als je niet bereid bent om de risico's te nemen die ervoor nodig zijn?

It's all what it takes. Een beetje lef. Een beetje ballen. Risico's nemen hoeft niet moeilijk te zijn. Als we onszelf aan zouden wennen om risico's nemen een onderdeel van het leven te maken, zou iedereen een stuk gelukkiger zijn.

Vaak zijn we te bang. Bang voor het onbekende en onzeker over wat het gaat brengen. Bang dat het toch erg tegenvalt. We lijken zo goed te weten wat er in de toekomst gaat gebeuren bij iets wat we willen ondernemen, terwijl we het nog nooit of misschien een aantal keer hebben gedaan.

Risico's nemen is voor de meeste mannen een onderwerp wat nog meer wordt vermeden dan de builenpest. "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg." zei mijn vader altijd. "Volg maar een goede opleiding, zoek een goede baan; dan word je wel gelukkig." was ook één van zijn statements. Daar heb ik mij gelukkig niet bij neergelegd. Ik bedacht me altijd hoe ik gelukkig kan zijn als ik advies opvolg van iemand die zelf niet gelukkig is? 

Klinkt hard wellicht. Uit ervaring blijkt dit keer op keer. In dit artikel gaan we in op hoe we in 3 stappen meer risico's kunnen nemen. Risico's nemen wordt een onderdeel van ons leven, zodat we 1: meer levens verrijkende ervaringen op doen, 2: meer schijt krijgen aan wat anderen van ons vinden en wat ze zeggen dat we moeten doen en 3: meer levensgeluk ervaren; een gevoel van 'trots zijn op onszelf'.

"Dat heb ik toch maar mooi gedaan, ondanks wat iedereen zei."

In de University of Excellence leert Jeanet je hoe je meer risico's gaat nemen door minder vanuit angst te leven.

Stap 1: Zoek Uit Wat Je Wil; Hoe Onrealistisch Ook

In mijn optiek is realistisch zijn voor pessimistische mensen. Fck 'realisme'. 

Iets wordt gezien als een risico op het moment dat je iets onrealistisch vindt en er niet zeker van bent of het gaat lukken. En het vervolgens tóch doen. Dat is de kunst van risico's nemen.

Om meer risico's te kunnen nemen gaan we eerst uitzoeken wat die risico's dan precies zijn. Dit prachtige concept heb ik uit: "It Works! The Famous Little Red Book That Makes Your Dreams Come True!" waarin je precies alles uitschrijft wat je precies wil in je leven. Of het nu over 1, 3 of 5 jaar is en hoe onrealistisch het ook mag lijken, schrijf alles op. Dat boek is trouwens echt een aanrader om te lezen gezien de waarde en de prijs die je ervoor betaald.

Neem er gerust de tijd voor. Lees 'It Works!' of ga desnoods alleen een stuk wandelen om erachter te komen wat je nou echt wil in het leven. Hoe ziet je ideale leven er uit over 5 jaar? Wat heb je bereikt? Wat heb je wel? Wat heb je niet? Hoe sta je in het leven? Wat heb je achter je gelaten en wat ben je juist aangegaan? Etc.

Een veelvoorkomend probleem tegenwoordig is dat we van alle kanten worden gebombardeerd met goedbedoelde adviezen, bevelen en orders over wat we zouden moeten doen. Ouders, docenten, vrienden, familie, partners en onze baas schijnen allemaal precies te weten wat we moeten doen. En wat nou als dat nou niet is wat jij wil?

Stap 2: Plan Van Aanpak

Oke, dat klinkt heel erg hogeschool-achtig. Toch is het essentieel. We kunnen nog zulke mooie ideeën hebben, als we geen concreet plan van aanpak maken wordt het niets. Nu we grotendeels helder hebben wat we nu echt willen in het leven gaan we over op wat we vandaag, morgen, volgende week, volgende maand en volgend jaar gaan doen om alles te verwezenlijken.

Overigens heeft de University of Excellence van Jeanet mij hier ontzettend mee geholpen. De prijs van deze audiocursus mag er zijn, maar het heeft me 1. meer geld opgeleverd, 2. meer levensgeluk gebracht en 3. risico's nemen tot onderdeel van mijn leven gemaakt. Het is de genadeloosheid wat ervoor zorgt dat je glashelder krijgt wat je wil in het leven en hoe je dat gaat verwezenlijken.

Voor de duidelijkheid: de lijst met verlangens en het plan van aanpak kunnen van tijd tot tijd en zelfs dagelijks wijzigen. Simpelweg omdat we niet altijd weten hoe het leven loopt en we altijd nieuwe inzichten kunnen krijgen. Het is daarom van belang hierin flexibel te zijn. "Life is like a box of chocolates, you'll never know what you're gonna get." - Forrest Gump

Oftewel: Wat kan je vandaag nog doen om je plan te realiseren? Welk risico ga je vandaag nog nemen? Wat kan je morgen allemaal doen, volgende week, volgende maand en volgend jaar. Schrijf in je agenda, daar waar mogelijk, op wat je kan doen. Het liefst onderneem je elke dag actie om het leven te realiseren waar je van droomt.

"Small, Smart Choices + Consistency + Time = RADICAL DIFFERENCE" - Darren Hardy, uit The Compound Effect

Stap 3: Elke Dag Risico's Nemen, Welke NU?

Ik wil je om een gunst vragen. Bedank mij en jezelf later maar. Het beste wat je nu kan doen is iets doen. Is het die ene cursus aanschaffen? Is het dat ene boek lezen? Eerlijk zijn tegen die ene vrouw? Je aanmelden bij de Kamer van Koophandel? Alle fastfood in de container gooien? Een fitness-abonnement aangaan?

risico's nemenWat het ook moge zijn wat ervoor zorgt dat jij de lijst gaat behalen, doe iets. NU!

Deze laatste stap werkt heel krachtig. Doordat je meteen al actie hebt ondernomen; het eerste risico ben je al aangegaan, zorg je ervoor dat je brein wordt geprogrammeerd voor, juist: nog meer actie.

Probeer elke dag IETS te doen waardoor je elke dag weer een stukje wijzer, zelfverzekerder en meer een doener wordt dan een iemand die afwacht. De meeste mensen kijken toe van af de zijlijn. Ze zijn als toeschouwers op de tribune. Wachten, klagen, toekijken en niets doen. Dat is hoe de meeste mensen zijn.

Als jij dat ook wil, prima. Be My Guest. Ik pas er voor om toe te kijken. Ik streef naar actie. Of ik me nu wel of niet goed voel. Of ik er nou wel of geen zin in heb. Ik doe het gewoon. Do The Work. Risico's nemen is onderdeel van mijn leven geworden en ik weet dat dit ook de standaard voor jouw leven gaat worden. Niet voor niets heb jij dit hele artikel gelezen. Je weet dat er meer in je leven zit dan wat er nu uit komt. Make It Happen!

Verdere Verdieping:

De University of Excellence van Jeanet is dé cursus waarin je "ik heb er geen motivatie voor" en "ik weet niet wat ik moet doen en ik heb nergens zin in" met een definitieve slag kapotmaakt. Pak je pistool en schiet je belemmerende stemmetje door het hoofd. Risico's nemen is nog nooit zo makkelijk geworden.

The Compound Effect van Darren Hardy. Een van de eerste non-fictie boeken die mij overweldigd heeft. Darren neemt je mee van luie, lamlendige dwaas naar krachtige, succesvolle man.

It Works! van R.H. Jarrett. Een minuscuul boekje waardoor je een helder beeld krijgt van wat je nou precies wil in het leven + hoe je dit voor elkaar gaat krijgen.

Do The Work en The War of Art van Steven Pressfield. Beide boeken zijn goud. Geen motivatie om iets te doen? Last van uitstelgedrag? Weet je dat je iets wil doen, maar het komt er telkens maar niet van? Steven legt je uit hoe dit kan en hoe je dit soort weerstand binnen jezelf kan verslaan. Beide geweldige boeken om uitstel/afstel gedrag en perfect willen zijn voor eens en voor altijd uit de weg te ruimen.

In de University of Excellence leert Jeanet je hoe je meer risico's gaat nemen door minder vanuit angst te leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul je reactie in!
Vul hier alsjeblieft je naam in.